Tel. 070-621 35 66 - mån-fre 7.30-16

Fri frakt till ombud

 Fri support mån-fre 7.30-16

 Boka reparation och service av din släpvagn hos oss

Påskjutsbroms

Påskjutsbroms är en typ av mekanisk konstruktion som vid bromsning omvandlar kinetisk energi via bromshandtaget som drar bromsöverföringswiren. Kraften överförs genom en expander som sitter i varje hjulbroms och där bromsbackarna trycks ut mot bromstrumman och skapar bromseffekten. Mekaniska bromsar är den dominerande typen av broms i Europa för släpvagnar, husvagnar, båttrailers, biltransportvagnar och hästsläp. 

Hos reservdelarslapvagn.se finns ett brett sortiment av påskjutsbromsar. Kontakta oss gärna för support!

Hur fungerar en påskjutsbroms?

Påskjutsbromsen blir, tillsammans med hjulbromsen och bromsöverföringen, bromssystemet på ett släp. Den bromsar släpvagnen med hjälp av släpets egen vikt. 

Påskjutaren skruvas fast i chassit med hjälp av dragbalkar och är uppbyggt av ett "hus" och inuti det en dragstång. Dragröret är fäst i bilen med hjälp av kulhandsken men är dock inte helt fäst vid påskjutaren. Den kan röra sig fram och tillbaka ett par centimeter. Vid acceleration dras dragröret ut medan det trycks ihop in påskjutaren när bilen bromsar. Det som gör att dragstången kan glida jämnt i röret är speciella bussningar som är monterade runt dragstången. Dragröret ska inte heller röra sig ryckigt och för det finns en så kallad påskjutsdämpare eller svängningsdämpare som bromsar dragrörets rörelser.

Vid dragrörets slut finns en spak som kallas bromshandtag och som omvandlar dragrörets skjutrörelse till en dragrörelse. Den här rörelsen överförs via bromsöverföringen till hjulbromsen och då aktiveras bromsmekanismen. Friktion uppstår då mellan bromsbackarna och bromstrumman vilket gör att släpets hastighet minskar.

Påskjutaren har också en handbroms som gör att du kan dra åt bromsen manuellt och låsa bromsarna vid bromsat läge. Det här är viktigt om du har kopplat bort släpet från bilen!

 

Om påskjutsreserven är för kort

Om påskjutsreserven skulle vara för kort kommer din släpvagn att underkännas vid besiktning då påskjutsbromsen i sådant fall börjar arbeta för sent när du bromsar. Bromssystemet och bromsarna är oerhört viktiga för säkerheten i trafiken. Kom därför ihåg att kontrollera dem regelbundet.

 

Om påskjutsbromsen går i botten

Bromsbackarna på ett släp är utformade så att de kan ge med sig lite bakåt, men inte framåt. Detta innebär att påskjutsbromsen går i botten vid backning.

 

Varför tar inte bromsarna?

Detta kan bero på ett flertal olika saker, till exempel kan det vara så att bromsarna inte justerats ordentligt eller att bromsbackarna är slitna. Backautomatiken kan också vara trasig eller i dåligt skick eller så är påskjutsbromsen trasig. Känner du dig minsta osöker bör du kontakta en verkstad för att få professionell hjälp att granska funktionen på bromsarna eller att korrigera besiktningsanmärkningen. Kontakta gärna oss på reservdelarslapvagn.se för hjälp och rådgivning!

 

Påskjutsbroms innehåller bland annat en kulkoppling

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen