Tel. 070-621 35 66 - mån-fre 7.30-16

Fri frakt till ombud

 Fri support mån-fre 7.30-16

 Boka reparation och service av din släpvagn hos oss

Släpvagnslås

Det tar inte många minuter för en skicklig tjuv att montera din släpvagn, din båttrailer, din hästtransport eller din husvagn på ett dragfordon och sedan försvinna iväg. Det händer allt oftare för släpvagnsägare fortfarande idag. Det är med andra ord en bra idé att alltid låsa släpvagnen med ett lås. Med ett släpvagnslås minskar du risken att din släpvagn blir stulen då släpet inte kan kopplas till en bil, alternativt kan det inte tas av från din bil. Hos oss på reservdelarsläpvagn.se hittar du ett stort utbud av släpvagnslås för alla typer av släpvagnar. 

Vad gäller vid försäkring?

För att kunna försäkra din släpvagn hos ett försäkringsbolag krävs ibland att släpvagnen har ett godkänt lås, till exempel ett släpvagnslås, vid de tillfällen du lämnar din släpvagn utan uppsikt vid transport. Du ska alltid tänka på var du ställer upp din släpvagn, din hästtransport, din båttrailer eller din husvagn och du ska alltid låsa dessa vid parkering med ett av Stöldskyddsföreningen (SSF) godkänt kulhandskelås, så kallat SBCS-godkänt (Svensk Brand- & Säkerhetscertifiering). Detta förhindrar att släpet kan kopplas på ett dragfordon. Och du ska självklart inte förvara värdefulla saker i husvagnen.

Hur fungerar ett stöldlås till släpvagn?

Ett släpvagnslås fungerar på så vis att det sätts på kulkopplingen, det vill säga den del som på släpvagnen kopplas till bilen. Detta innebär att släpvagnen inte kan kopplas från bilen, vilket i sin tur minskar att både bil och släpvagn blir stulna. Släpvagnslåset kan också monteras på släpet när det inte är kopplat till bilen, vilket då hindrar att en bil kan kopplas till släpet.

Släpvagnslås Klass 3

En hel del lås som är certifierade och godkända av SSF kallas Klass 3-godkända. När ett klass 3-godkänt lås används, kan du både känna dig trygg då låset uppnår alla kriterier för godkännade av en organisation som är specialiserade på säkerhetscertifiering av lås ända sedan 1934, och du kan få speciella förmåner hos det försäkringsbolag du använder.

Godkända lås

AL-KO Safety

AL-KO Safety Stöldlås är ett släpvagnslås som enbart passar till kulhandskar från AL-KO Kober. Kolla upp vilken typ av kulhandske din släpvagn har. Om du köper endast AL-KO Safety Stöldlås mäter du kulhandskens inre diameter exklusive de mellanlägg som kan finnas mellan kulhandske och dragrör. Kulhandskens beteckningen finns stämplat ovanpå kulhandsken. Finns i 35 till m50 millimeter. 

Släpvagnslås från AL-KO som är godkänt enligt SBCS.

Icke godkända lås

Trailerlås

Till exempel trailerlåset Universal från Tylock eller AL-KO universallås. 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen