Tel. 070-621 35 66 - mån-fre 7.30-16

Fri frakt till ombud

 Fri support mån-fre 7.30-16

 Boka reparation och service av din släpvagn hos oss

13-polig släpvagnskontakt - 13-pol

Här hittar du vårt sortiment av 13-poliga kontakter (13-pol släpvagnskontakt). En 13-polig släpvagnskontakt är också kallad Jaeger-kontakt, namngiven efter företaget som utvecklade den här typen av kontakter.

Släpvagnar är en viktig del av många människors liv. Oavsett om du är en husvagnsägare, hästägare eller en företagsägare som behöver transportera varor behöver du ett pålitligt och effektivt sätt att ansluta din släpvagn till ditt fordon. En 13-polig släpvagnskontakt är det mest effektiva sättet att göra detta.

En 13-polig släpvagnskontakt är en typ av elektrisk kontakt som används för att ansluta släpvagnar till fordon. Denna anslutning gör att släpvagnen kan drivas av fordonets elsystem och att fordonet även kan styra släpvagnens belysning och bromsar. En 13-polig släpvagnskontakt är den vanligaste typen av kontakt som används i släpvagnar, och den blir alltmer populär på grund av dess förbättrade säkerhet och effektivitet jämfört med andra typer av kontakter. En 13-polig släpvagnskontakt är en liten kontakt som fästs i fordonets elsystem. Den är vanligtvis placerad på utsidan av fordonet, nära fordonets bakre del. Denna kontakt är ansluten till släpvagnens elsystem och används för att ge ström till släpvagnens lampor och bromsar. En 13-polig släpvagnskontakt är utformad för att vara hållbar och tillförlitlig, och den är vanligtvis tillverkad av ett starkt plastmaterial.

Varför använda en 13-polig släpvagnskontakt?

Det finns många skäl till varför du bör använda en 13-polig släpvagnskontakt. Det viktigaste skälet är säkerheten. En 13-polig släpvagnskontakt är utformad för att ge tillförlitlig och jämn ström till släpvagnen, vilket bidrar till att säkerställa att släpvagnens lampor och bromsar fungerar som de ska. Detta bidrar till att förbättra släpvagnens synlighet och till att säkerställa att släpvagnen kan stanna vid behov. En 13-polig släpvagnskontakt är också effektivare än andra typer av kontakter. En 13-polig släpvagnskontakt ger mer ström till släpvagnen än andra typer av kontakter, och den kan också överföra mer data, som kan användas för en mängd olika ändamål. Denna förbättrade effektivitet gör det lättare att driva släpvagnen, vilket kan förbättra släpvagnens prestanda och säkerhet. En 13-polig släpvagnskontakt är också mer tillförlitlig än andra typer av kontakter. En 13-polig släpvagnskontakt är utformad för att vara hållbar och tillförlitlig, och den är vanligtvis tillverkad av ett starkt plastmaterial. Detta gör att det är mindre sannolikt att den går sönder eller skadas, vilket kan ge större sinnesro när man reser med en släpvagn.

Om din bil är köpt begagnad med dragkrok på kan det vara bra att kontrollera att kontakten fungerar som den ska innan du kopplar på ett släp. En kontakt, till exempel en 13-polig släpvagnskontakt (13-pol släpvagnskontakt), leder ström till ditt släp och ser till att blinkers, belysning med mera fungerar med bilen. Om till exempel backen på bilen läggs i tänds backljusen på släpet.

13-polig släpvagnskontakt hane - 13-pol släpvagnskontakt - reservdelarsläpvagn.se

Exempel på en 13-pol släpvagnskontakt eller 13-polig släpvagnskontakt hane.

 

En komplett 13-pol släpvagnskontakt eller 13-polig släpvagnskontakt innehåller både en kontakt monterad på bilen och en kontakt som är monterad på släpvagnen. I en 13-pol släpvagnskontakt finns också ett antal stift där till exempel ett stift leder ström till vänstra blinkersen, ett stift leder ström till backljus och dimbakljus, ytterligare ett stift är jorden för kontakten, ett stift leder ström till högra blinkersen, ytterligare ett stift leder strömmen till positionsljus, sidomarkeringsljus, skyltbelysning och högra bakljuset, ett stift leder strömmen till bromsljuset och det slutliga stiftet leder strömmen till positionsljus, sidomarkeringsljus, skyltbelysning och vänstra bakljuset.

13-pol släpvagnskontakt hona - reservdelarsläpvagn.se

Exempel på en 13-pol släpvagnskontakt eller 13-polig släpvagnskontakt hona.

 

Placering av en 13-pol släpvagnskontakt

En kontakt, till exempel en 13-pol släpvagnskontakt eller 13-polig släpvagnskontakt, är placerad längst bak på bilen och eftersom dess placering är lite utsatt är det lätt att den blir fuktig. Kontakten måste vara lätt att ta isär och sätta ihop och därför är de inte helt förseglade. I och med det blir det en del slitage och den kanske inte alltid fungerar helt korrekt. Till exempel kanske inte blinkersena på släpvagnen lyser trots att glödlampan är utbytt. Det kan orsakas av en trasig kabel eller en trasig kontakt.

Här ovan hittar du olika typer av 13-pol släpvagnskontakt. Ibland behövs en 13-pol kontakt för att till exempel backsensorer och annan elektronik ska fungera optimalt. Du kan antingen beställa en 13-pol eller 13-polig släpvagnskontakt här hos oss och själv byta den eller så kan vi byta den åt dig här på vår egen verkstad i Hedemora. Behöver din bil en 13-pol kontakt har vi också adaptrar för släpvagnar med 7-poliga kontakter hos oss.

Det kan vara svårt att veta exakt vilken kontakt som passar till just din släpkärra. Om du skulle känna att det är svårt att välja hjälper vi på reservdelarsläpvagn.se mer än gärna till att ta fram rätt modell för din släpvagn.

 

Hur kopplas en 13-polig släpvagnskontakt?

Ett av de absolut vanligaste problemen på släpvagnar idag är glappande eller trasig belysning. Det dras och slits ofta i stickproppen som sitter på släpvagnen och den utsätts för ganska tuffa förhållanden. Det är dock en relativt billig reservdel att köpa och inte alls speciellt jobbig att byta själv om man bara har kunskap om hur kablarna ska kopplas ihop. I den här guiden kommer vi därför visa hur du enkelt byter kontakt och kopplar kablarna på din släpvagn!

Att ha i åtanke vid inkoppling av 13-pol släpvagnskontakt

  • Applicera i alla fall elkontaktfett på alla kontaktytor av kontakten, som till exempel kontaktyta för glödlampan, honkontakt, stickkontakt, kontaktclipsen och kabelskorna. Vid behov, gör rent alla kontaktens ytor och applicera där efter bra elkontaktfett.
  • Belysningen ska inte utsättas för onödig påfrestning, som till exempel från en högtryckstvätt eller liknande. Har det skett måste du se till att glaset avlägsnas och fukten torkas bort. Väl insmorda ytor minimerar risken för okontakt.
  • Stickkontakten måste vårdas så att den inte ligger i grus samt att vatten inte kan ta sig in i kontakten. Stickkontaktshållaren ska alltid användas.
  • Ha alltid en extra uppsättning glödlampor, elsäkringar, stickkontakt, elmejsel, elkontaktfett samt ett kopplingsschema till hands på resan.
  • Använd alltid glödlampor av bra kvalitet till din släpvagn.

Vanliga fel gällande 13-pol kontakt

  • Kontrollera säkringarna, om säkringen ofta går kan det föreligga en kortslutning.
  • Plocka isär stickkontakten till en 13-polig släpvagnskontakt och kontrollera om sladdarna sitter fast ordentligt i den. De kan lätt lossna när sladden till stickkontakten dras i.
  • Använd en mindre mejsel eller en kniv och håll isär stiften stickkontakten. Applicera elkontaktfett. Vid behov, byt stickkontakten.
  • Kontrollera honkontakten, om du till exempel har en 13-polig släpvagnskontakt, gör rent, smörj in och vid behov byt ut den.
  • Om jordfel uppstår kan elsystemet bete sig märkligt och blinka av och på hur som helst, kontrollera då att jordanslutningarna har kontakt, byt vid behov kabelskor och smörj sedan in med elkontaktfett.

Kopplingsschema 13-polig släpvagnskontakt

Nedan finns elschema för att koppla in en 13-pol eller 13-polig släpvagnskontakt uppritat. Observera att om tidigare reparationer gjorts kan färgerna ha bytt plats. Honan som sitter på bilen kan också vara inkopplad på andra sätt. Om en 13-polig släpvagnskontakt kopplas in felaktigt kan det potentiellt orsaka skador på bilens elsystemet. Vi på reservdelarslapvagn.se tar inte ansvar för fel som eventuellt skulle kunna uppstå i samband med att kontakten kopplas in.

Kopplingschemat för 13-pol eller 13-polig kontakt av typen ISO 11446 ser ut som nedan.

13-polig släpvagnskontakt kopplingsschema - 13-pol släpvagnskontakt - reservdelarslapvagn.se

Kopplingsschema för en 13-polig släpvagnskontakt. Observera att variation av färger kan förekomma vid olika märken.

 

NrDINSignalKabelfärg
1LBlinker vänsterGul
2

 

DimbakljusBlå
331Pinne 1 - 8, jord (-)Vit
4RBlinker högerGrön
558RSidomarkeringslykta, bakljus, skyltlykta och positionsljus höger sidaBrun
654BromsljusRöd
758LSidomarkeringslykta, bakljus, skyltlykta och positionsljus vänster sidaSvart
8

 

Backlampa och eventuellt styrström till backspärrRosa
930+12V ständig spänningOrange
1015+12V styrd med hjälp av tändningGrå
11

 

Pinne 10, jord (-)Vit/svart
12

 

Identifiering av kopplad släpvagn med hjälp av att pinne 12 på släpvagnen kopplar till 3 (jord)Ljusgrå
13

 

Pinne 9, jord (-)

Vit/röd

 

13-pol släpvagnskontakt - reservdelarsläpvagn.se

13-pol släpvagnskontakt.

Montering

Finns behovet av hjälp med montering av din nya kontakt på din släpvagn? Vi hjälper dig gärna på vår egen verkstad som finns i Hedemora. Vill du boka en tid? Kontakta oss så löser vi det! Om du hellre monterar själv erbjuder vi kunnig och fri support varje helgfri vardag, måndag till fredag klockan 07.30 till 16.00.

 

Fraktfri leverans i hela Sverige

Om du inte har möjlighet att hämta din kontakt till din släpvagn på vår verkstad i Hedemora, levererar vi den fraktfritt oavsett vart i Sverige du bor, till ditt ombud som är närmast dig. Om du istället önskar leverans hem till dörren kan vi även lösa det för en extra kostnad. Med dagens läge kan det vara skönt att få dina varor fraktade till din dörr istället för att köpa dem i en butik. Vi fraktar din kontakt till din släpvagn, eller den vara du än beställt, på det fraktsätt som passar dig helt enkelt. Lägg bara dina varor i varukorgen och checka ut med den betalmetod du önskar. På bara några få dagar kommer dina varor hem till dig. Säkert och tryggt! Om du även beställer före 15.00 skickar vi dina beställda varor följande vardag.

Utöver 13-polig släpvagnskontakt har vi även ett stort sortiment av andra reservdelar för släpvagn och kan assistera dig med både service och delar på alla de typer av släp som finns, som till exempel vanliga släpvagnar, hästtransporter, husvagnar samt båtvagnar.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen