Tel. 070-621 35 66 - mån-fre 7.30-16

Fri frakt till ombud

 Fri support mån-fre 7.30-16

 Boka reparation och service av din släpvagn hos oss

Släpvagnskontakt för alla typer av släp

Här hittar du ett brett sortiment med alla typer av släpvagnskontakt samt tillbehör. Vi har lång erfarenhet och kunskap. Beställ av oss redan idag! I och med att vi är en e-handel följer vi de samhällsåtgärder som krävs eller rekommenderas idag och erbjuder därför både leverans hem till din dörr samt till ditt närmaste ombud. I och med det kan du i lugn och ro välja den kontakt du vill ha, göra din beställning samt få din vara tryggt hem till dörren utan att besöka en butik.

Om du har köpt din bil begagnad med dragkrok är det bra att se till att din släpvagnskontakt fungerar innan du kör med en släpvagn. En kontakt leder strömmen till din släpvagn och ser till att släpvagnens blinkers, belysning och annat fungerar med bilen. Om du till exempel lägger i backen på bilen tänds släpvagnens backljus.

En släpvagnskontakt innehåller en kontakt som är monterad på bilen samt en kontakt monterad på släpet. Inuti denna kontakt finns olika stift där ett stift till exempel leder strömmen till vänster blinker, ett stift leder strömmen till backljus samt dimbakljus, ett stift är jord för kontakten, ett stift leder strömmen till den högra blinkersen, ett stift leder ström till sidomarkeringar, positionsljus, skyltbelysning samt höger bakljus, ett stift leder ström till bromsljus och till sist det slutliga stiftet som leder ström till sidomarkeringar, positionsljus, skyltbelysning samt vänster bakljus.

Din kontakt är placerad bak på din bil och i och med dess placering utsätts kontakten för mycket stänk och fukt. Släpvagnskontakten måste vara enkel att koppla isär och ihop och är därför inte helt förseglade. Det medför att den slits mycket och att den inte alltid fungerar som den ska. Du kanske till exempel inte får blinkersena på din släpvagn att lysa även fast du bytt ut glödlampan. Det kan då bero på att en kabel är trasig eller att det är en trasig kontakt.

 

Vi hjälper dig med rätt kontakt

Här hittar du olika modeller av kontakter. Även om de flesta släpvagnar har en kontakt med 7 poler kan det behövas en kontakt med 13 poler för att backsensorer och annan typ av elektronik ska fungera. Du kan antingen köpa din kontakt hos oss och byta den själv eller så byter vi den åt dig på vår verkstad i Hedemora. Om din bil behöver en kontakt med 13 poler finns också adaptrar till släpvagnar med kontakt som har 7 poler hos oss.

Att veta vilken kontakt som passar just ditt släp kan vara svårt. Nedan har vi listat de olika typer av släpvagnskontakter som är vanligast på marknaden samt vad de används till. Om du känner att valet är svårt hjälper vi på reservdelarslapvagn.se gärna till att hitta rätt modell till din släpvagn.

Inom Europa är det vanligt med både 13 poler samt 7 poler på släpvagnskontakt. Att kontakt med 13 poler används beror på att förbindelser till önskade funktioner inte ryms i en kontakt med 7 poler. De här typerna av släpvagnskontakt är gjorda för 12 V. Dock kan undantag förekomma där både 6 V och 24 V finns. Släpvagnar och fordon med 6 V passar till kontakt med 5 poler eller 7 poler, dock är dessa sällsynta idag. Även tunga lastbilar kan använda sig av 12 V-system, detta gäller främst äldre lastbilar eller lastbilar på marknader utanför Europa.

 

Vilka typer av släpvagnskontakter finns?

Kontakt med 13 poler

En släpvagnskontakt med 13 poler kallas också för Jaeger-kontakt efter det företag som utvecklade denna kontakt. Hitta 13-poliga kontakter här >>
 

Kontakt med 7 poler av typ 12N

Denna släpvagnskontakt är utformad enligt standard ISO 1724. Hitta 7-poliga kontakter här >>
 

Kontakt med 5 poler

Denna modell av släpvagnskontakt är identisk med kontakten med 7 poler, men den saknar anslutning för blinkers. Den vanligaste förekomsten är på veteranfordon. En kontakt med 5 poler bör ersättas med en kontakt med 7 poler.
 

Underhåll av belysning

Vid underhåll av din släpvagns belysning rekommenderar vi alltid i första hand att du vänder dig till en serviceverkstad. Vi på Hedemora Släpvagnsservice tar gärna hand om din släpvagn, din husvagn, din båtvagn eller din hästtransport.

För att din belysning ska kunna fungera utan problem rekommenderar vi följande åtgärder:

  • Skydda din släpvagnskontakt från fukt och hög påfrestning, så som högtryckstvätt och placera den så att det ej kan regna in i den.
  • Se till att alla kontaktytor är väl insmorda med elkontaktfett, så som honkontakt, stickkontakt, glödlampans kontaktyta och kabelskor. Rengör alltid alla ytor innan applicering.
  • Ha alltid extra glödlampor av hög kvalitet med vid färd. Bra att ha är också elkontaktfett, stickkontakt, elsäkringar, elmejsel samt ett kopplingsschema.

Om fel skulle uppstå med din släpvagnskontakt är det vanligaste felen att säkringen går på grund av kortslutning, att sladdarna inte sitter ordentligt fast, att stickkontakten behöver rengöras, smörjas eller bytas helt eller att det är jordfel. Ett vanligt jordfel visar sig ofta genom att inte rätt lampa tänds, att alla lampor tänds, att ingen lampa tänds eller att bilens säkringar löser ut. Det orsakas ofta av en klämd kabel, att strömmen i lyktan går över fel kontakt, att jordningen inte fungerar i baklyktor med mera. Kontakta alltid en serviceverkstad om sådana problem uppstår.

 

Kopplingsscheman

Här har vi ritat upp elscheman för inkoppling av släpvagnskontakt till olika släpvagnar. Observera att färgerna vid tidigare reparationer kan ha bytt plats eller att honan på bilen kan vara inkopplad på ett annat sätt. En släpvagnskontakt som kopplas in på ett felaktigt sätt kan ge upphov till skador på elsystemet i bilen. Vi på reservdelarslapvagn.se är inte ansvariga för eventuella fel som eventuellt uppstår i samband med inkoppling av släpvagnskontakt.

7 poler ISO 1724

För en släpvagnskontakt med 7 poler av typ ISO 1724 ser kopplingsschemat ut som nedan.

Släpvagnskontakt 7 poler kopplingsschema - reservdelarslapvagn.se

Kopplingsschema för släpvagnskontakt med 7 poler. Observera att färgerna kan variera beroende på märke.

 

NrDINSignalFärg på kabel
1LVänster blinkerGul
254G+12V från tändning eller batteri, dimbakljus eller backlampaBlå
331Jord kopplat till godsVit eller grå
4RHöger blinkerGrön
558RBakljus, sidomarkeringslykta, positionsljus och skyltlykta för höger sidaBrun
654BromsljusRöd
758LSidomarkeringslykta, bakljus, positionsljus och skyltlykta för vänstra sidanSvart

 

 

13 poler ISO 11446

För en släpvagnskontakt med 13 poler av typ ISO 11446 ser kopplingsschemat ut som nedan.

Kontakt 13 poler kopplingsschema - reservdelarslapvagn.se

Kopplingsschema för släpvagnskontakt med 13 poler. Observera att färgerna kan variera beroende på märke.

 

NrDINSignalFärg på kabel
1LVänster blinkerGul
2 DimbakljusBlå
331Jord (-) för pinne 1 - 8Vit
4RHöger blinkerGrön
558RBakljus, sidomarkeringslykta, positionsljus och skyltlykta för höger sidaBrun
654BromsljusRöd
758LBakljus, sidomarkeringslykta, positionsljus och skyltlykta för vänster sidaSvart
8 Backlampa, eventuellt styrström för backspärrRosa
930Ständig spänning +12VOrange
1015+12V styrd via tändningGrå
11 Jord (-) till pinne 10Svart/vit
12 Identifiering av släpvagn kopplad genom att släpvagnens pinne 12 kopplar till 3 (jord)Ljusgrå
13 Jord (-) för pinne 9Röd/vit

Populära produkter i underkategorierna

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen