Tel. 070-621 35 66 - mån-fre 7.30-16

Fri frakt till ombud

 Fri support mån-fre 7.30-16

 Boka reparation och service av din släpvagn hos oss

Påskjutsbroms släpvagn

Påskjutsbroms släpvagn är en typ av mekanisk konstruktion som vid bromsning omvandlar kinetisk energi via bromshandtaget som drar bromsöverföringswiren. Kraften överförs genom en expander som sitter i varje hjulbroms och där bromsbackarna trycks ut mot bromstrumman och skapar bromseffekten. Mekaniska bromsar är den dominerande typen av broms i Europa för släp, husvagnar, båttrailers, biltransportvagnar och hästsläp. 

Hos reservdelarslapvagn.se finns ett brett sortiment av påskjutsbroms släpvagn. Kontakta oss gärna för support!

Hur fungerar en påskjutsbroms släpvagn?

En påskjutsbroms släpvagn blir, tillsammans med hjulbromsen och bromsöverföringen, bromssystemet på ett släp. Den bromsar släpet med hjälp av släpets egen vikt. 

Påskjutaren i en påskjutsbroms släpvagn skruvas fast i chassit med hjälp av dragbalkar och är uppbyggt av ett "hus" och inuti det en dragstång. Dragröret är fäst i bilen med hjälp av kulhandsken men är dock inte helt fäst vid påskjutaren. Den kan röra sig fram och tillbaka ett par centimeter. Vid acceleration dras dragröret i din påskjutsbroms ut medan det trycks ihop in i påskjutaren när bilen bromsar. Det som gör att dragstången kan glida jämnt i röret är speciella bussningar som är monterade runt dragstången. Dragröret ska inte heller röra sig ryckigt och för det finns en så kallad påskjutsdämpare eller svängningsdämpare som bromsar dragrörets rörelser.

Vid dragrörets slut på en påskjutsbroms släpvagn finns en spak som kallas bromshandtag och som omvandlar dragrörets skjutrörelse till en dragrörelse. Den här rörelsen överförs via bromsöverföringen till hjulbromsen och då aktiveras bromsmekanismen. Friktion uppstår då mellan bromsbackarna och bromstrumman vilket gör att släpets hastighet minskar.

Släpets koppling är fastmonterad på ett vis som tillåter den glida längs släpets dragbom. Det gör att längden på dragbommen inte är samma hela tiden utan den blir något kortare vid inbromsning. Skillnaden i längd påverkar antingen ett länkage som sedan får bromsarna hos släpet att aktiveras, alternativt används den för att tillsammans med en typ av cylinder skapa hydrauliskt tryck som sedan kan användas för att bromsa släpet med hjälp av vanliga hydraulcylindrar inuti trumbromsar eller med hjälp av hydrauliska ok som sitter på skivbromsar.

Parkeringsbromsen

Släp som har påskjutsbroms har också försetts med en parkeringsbroms eller handbroms som dras år med ett handtaget och som gör att du kan dra åt din påskjutsbroms släpvagn manuellt och låsa bromsarna vid bromsat läge. Det här är viktigt om du har kopplat bort släpet från bilen! Under transport ska en säkerhetsvajer fästas i en särskild ögla på bilen avsedd för detta. Om släpet skulle kopplas loss under färd drar säkerhetsvajern åt parkeringsbromsen och i och med det bromsas släpet och risken för att en allvarlig olycka inträffar minskas. Tekniken är relativt enkel i sin konstruktion och den är därför lätt att serva och den är också tillförlitlig.

 

Problem som kan uppstå

Om påskjutsreserven är för kort

Om påskjutsreserven i en påskjutsbroms skulle vara för kort kommer ditt släp att underkännas vid besiktning då din påskjutsbroms i sådant fall börjar arbeta för sent när du bromsar. Bromssystemet och bromsarna är oerhört viktiga för säkerheten i trafiken. Kom därför ihåg att kontrollera dem regelbundet.

Om din påskjutsbroms går i botten

Bromsbackarna på ett släp är utformade så att de kan ge med sig lite bakåt, men inte framåt. Detta innebär att släpets påskjutsbroms går i botten vid backning.

Varför tar inte min påskjutsbroms?

Att din påskjutsbroms inte tar kan bero på ett flertal olika saker, till exempel kan det vara så att din påskjutsbroms inte justerats ordentligt eller att bromsbackarna är slitna. Backautomatiken kan också vara trasig eller i dåligt skick eller så är din påskjutsbroms trasig. Känner du dig minsta osöker bör du kontakta en verkstad för att få professionell hjälp att granska funktionen på bromsarna eller att korrigera besiktningsanmärkningen. Kontakta gärna oss på reservdelarslapvagn.se för hjälp och rådgivning om din påskjutsbroms!

 

Kontrollera din påskjutsbroms

En vanlig anledning till att släp med påskjutsbroms blir underkända när de besiktas är att påskjutsreserven är för kort. Det innebär att påskjutsbromsens verkan börjar för sent vid inbromsning. När påskjutaren trycks ihop ska släpet nästan direkt börja bromsa, det vill säga redan i zonen som är grön. Om bromsverkan börjar i den zonen som är gul finns risk att din påskjutsbroms funktion ganska omgående kommer att försämras då bromsdelarna slits. Om bromsverkan börjar i zonen som är röd kommer ditt släp att bli underkänd på besiktning.

Vanliga orsaker till dålig bromsverkan hos påskjutsbroms

  • Bromsbackarna på din påskjutsbroms släpvagn är slitna.
  • Bromsarna är ojusterade. Bromsen ska alltid justeras inuti, det vill säga inte genom att vantskruven dras åt.
  • Backautomatiken är dålig eller trasig.
  • Dålig eller trasig påskjutsbroms.

 

Nackdelar

  • Då det krävs en viss kraft för att släpet ska bromsa med en påskjutsbroms kommer bilen att bli påverkad till viss del.
  • Det saknas stöd för bromsar som är låsningsfria.
  • Det kan finnas en risk för självsvängning, speciellt om bromssystemet inte är justerat väl. Tiden som går från det att bilen bromsar tills att släpet bromsar kan inte vara för lång då det kommer leda till ryck som kan göra att problem uppstår.
  • Parkeringsbromsen på släpet kan i vissa bromssystems konstruktion vara begränsad till endast framåtgående rörelse, vilket kan leda till tråkiga händelser.

 

Påskjutsbroms släpvagn innehåller bland annat en kulkoppling

Del av en påskjutsbroms släpvagn.

Montering av påskjutsbroms släpvagn

Behöver du hjälp med att montera din nya påskjutsbroms släpvagn? Vi hjälper dig gärna i vår egen verkstad som ligger i Hedemora. Vill du boka en tid? Kontakta oss så löser vi det! Om du föredrar att montera själv erbjuder vi kunnig och kostnadsfri support varje helg vardag, måndag till fredag från 07.30 till 16.00.

Fri frakt i hela Sverige

Om du inte har möjlighet att hämta ut din påskjutsbroms släpvagn på vår verkstad i Hedemora levererar vi den kostnadsfritt, oavsett var i Sverige du bor, till ditt ombud som ligger närmast dig. Vill du istället ha leverans till din dörr kan vi även lösa det mot en extra kostnad. Med dagens situation kan det vara skönt att få sina varor levererade till dörren istället för att köpa dem i en butik. Vi skickar din påskjutsbroms släpvagn, eller den vara du beställt, på det sätt som passar dig helt enkelt. Lägg bara dina varor i kundvagnen och betala med den betalningsmetod du vill ha. På bara några dagar kommer dina varor att anlända till ditt hem. Tryggt och säkert! Om du dessutom beställer före kl. 15.00 skickar vi dina beställda varor följande vardag.

Förutom påskjutsbroms släpvagn har vi även ett bra sortiment av en mängd reservdelar för släpkärror och kan hjälpa till med både service och reservdelar på alla olika typer av släp som finns, till exempel vanliga släpvagnar, hästtransporter, husvagnar och båttrailers.

Populära produkter i underkategorierna

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen